niedziela, 1 września 2013

Rustykalna tarta z jabłkami

i orzechami laskowymi. Jednym słowem genialna! Polecam bardzo. Miękkie jabłka pachnące cynamonem, prażone orzechy z miodem i kruchy spód. Idealne zakończenie wakacji, lata. aaajć to już, tak szybko koniec.






Przepis:
1 i 1/4 mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
4 duże jabłka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
garść orzechów laskowych
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła

+ 1 jajko, cukier do posypania

Składniki na spód wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie kroimy jabłka na grubsze plastry. 4 łyżki cukru mieszamy z cynamonem i obsypujemy jabłka. Orzechy prażymy na patelni, na końcu dodajemy miód. Masło roztapiamy.

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (średnica 30cm) i przenosimy na większą płaską blachę. Obsypujemy ciasto mieszanką 2 łyżek cukru i mąki (zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Rozkładamy jabłka, posypujemy orzechami i zalewamy rozpuszczonym masłem.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy 40 minut 200 stopni



4 komentarze:

  1. Piękna!
    Wszystko co rustykalne ma niepowtarzalny urok...

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i jabłka - pyszne połączenie! Skuszę sie na wypróbowanie przepisu!

    OdpowiedzUsuń