środa, 11 września 2013

Szarlotka

na bardzo cienkim, kruchym i maślanym cieście. Przepyszna. I czego chcieć więcej w ten ponury, deszczowy dzień no chyba, że jeszcze gałkę lodów waniliowych i kawę bardzo, bardzo mleczną :)
Miłego dnia!



Szarlotka
250g mąki
125g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
szczypta soli
+
1kg jabłek
około pół szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamony
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka masła


Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Jabłka obieramy i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy cukier i przyprawy i dusimy aż jabłka zmiękną.
Połowę ciasta wylepiamy na formę o średnicy 26cm (boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką a na spód wykładamy papier do pieczenia). Wkładamy do piekarnika na 10 minut 190 stopni.
Po tym czasie wyciągamy podpieczony spód z piekarnika i nakładamy jabłka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski, układamy na jabłkach.

Całość pieczemy 1 godzinę 190 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz