500g dyni upieczonej
500g ziemniaków ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
dodatkowo:
50g masła
kilka listów szałwii
sól, pieprz
Dynię kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek i lekko solimy. Wstawiamy do pieca na około godzinę 200 stopni. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Rozgniatamy. Ostudzoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy na puree. Mieszamy w misce dynię, ziemniaki, mąki i przyprawy. Następnie dodajemy jajko.
Łyżeczką odmierzamy porcję kluseczek.
Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy 2-3 minuty.
Masło rozpuszczamy i dodajemy listki szałwii i przyprawy. Smażymy kilka minut aż szałwia stanie się chrupka.
Polewamy masełkiem gnocchi! Smacznego!
Wyglądają obłędnie:-) Na stole stoi taka sama dynia u mnie i czeka...:-)
OdpowiedzUsuńu mnie stoi już następna :)
Usuń