wtorek, 3 września 2013

Gnocchi dyniowe

Pieczona dynia - to dla mnie poezja smaku! Mniam. A z niej na przykład gnocchi dyniowe z szałwią smażoną na maśle. Ach. Jesień też jest piękna :)




500g dyni upieczonej
500g ziemniaków ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

dodatkowo:
50g masła
kilka listów szałwii
sól, pieprz


Dynię kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek i lekko solimy. Wstawiamy do pieca na około godzinę 200 stopni. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Rozgniatamy. Ostudzoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy na puree. Mieszamy w misce dynię, ziemniaki, mąki i  przyprawy. Następnie dodajemy jajko.
Łyżeczką odmierzamy porcję kluseczek.

Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy 2-3 minuty.

Masło rozpuszczamy i dodajemy listki szałwii i przyprawy. Smażymy kilka minut aż szałwia stanie się chrupka.

Polewamy masełkiem gnocchi! Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie:-) Na stole stoi taka sama dynia u mnie i czeka...:-)

    OdpowiedzUsuń