niedziela, 15 września 2013

Tarta z jabłkami i budyniem

czy już pisałam, że uwielbiam tarty! Uwielbiammm, a ta pyszna bardzo. Kruchy spód, waniliowy budyń a do tego kwaskowate jabłka z nutką cynamonu, taką większą :)






Spód:
260g mąki
150g masła
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli

dodatkowo:
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
budyń

Masło siekamy i dodajemy mąkę, krótko wyrabiamy. Dodajemy jajko i cukier, sól. Wyrabiamy i schładzamy 1 godzinę w lodówce.
2/3 ciasta wylepiamy formę (23cm) i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut 200 stopni

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy cukier z cynamonem i dorzucamy jabłka. Gotujemy budyń (dodajemy mniej mleka).
Wykładamy budyń na podpieczony spód i układamy plasterki jabłka. Z reszty ciasta kroimy paski i układamy na jabłkach.

Pieczemy 30 minut 180 stopni



2 komentarze:

  1. "dodajemy mniej mleka do budyniu" tzn ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam z malinowego i dodałam o połowe mniej mleka.

      Usuń