czy już pisałam, że uwielbiam tarty! Uwielbiammm, a ta pyszna bardzo. Kruchy spód, waniliowy budyń a do tego kwaskowate jabłka z nutką cynamonu, taką większą :)
Spód:
260g mąki
150g masła
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
dodatkowo:
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
budyń
Masło siekamy i dodajemy mąkę, krótko wyrabiamy. Dodajemy jajko i cukier, sól. Wyrabiamy i schładzamy 1 godzinę w lodówce.
2/3 ciasta wylepiamy formę (23cm) i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut 200 stopni
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy cukier z cynamonem i dorzucamy jabłka. Gotujemy budyń (dodajemy mniej mleka).
Wykładamy budyń na podpieczony spód i układamy plasterki jabłka. Z reszty ciasta kroimy paski i układamy na jabłkach.
Pieczemy 30 minut 180 stopni
"dodajemy mniej mleka do budyniu" tzn ile?
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z malinowego i dodałam o połowe mniej mleka.
Usuń