Koło dyni przejść obojętnie nie mogę, jest piękna a do tego smaczna w każdej postaci :) a pierogi mniam mniamm... z sosem śmietanowym
Ciasto:
280g mąki
250ml gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Farsz:
1/2 małej dyni
1/2 sera pleśniowego typu blue
sól, pieprz, imbir
Sos:
200ml śmietanki 30%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
Dynię włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny 200 stopni.
Masło rozpuścić we wrzącej wodzie i zalać mąkę. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić na gładką i elastyczną masę (jakieś 7min). W razie gdy ciasto będzie się kleiło podsypać mąką.
Ciasto odstawić na ok 30 minut i w tym czasie przygotować farsz.
Upieczoną dynię obrać ze skórki i zblendować z serem i przyprawić.
Ciasto rozwałkować wykroić kółka i nałożyć farsz (wyszło mi około 40 pierogów). Wrzucić na osoloną wrzącą wodę i gotować około 1-2 minuty.
Cebulkę , czosnek pokroić w kostkę i smażyć kilka minut. Dodać natkę pietruszki, zalać śmietanką, doprawić. Podgotować kilkanaście minut, do odparowania sosu.
Pierogi polać sosem!
takich jeszcze nie jadłam, ale coś czuję, że by mi odpowiadały!
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszności
Usuń