czwartek, 5 września 2013

Ciasto dyniowe

Dynia rządzi. Tym razem ciasto dyniowe w pięknym pomarańczowym kolorze. Wilgotne o lekkiej nucie pomarańczy.



Ciasto dyniowe
250g musu z dyni
200g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku pomarańczowego

Dynie podzielić na części i lekko skropić oliwą z oliwek. Upiec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 40 minut. Mus z dyni zblendować. Masło roztopić i dodać cukry. Odstawić do lekkiego wystygnięcia i dodać mus z dyni. Dobrze wymieszać. Dodać 3 żółtka, olejek, następnie proszek do pieczenia i po trochu mąkę. Białka ubić i lekko wmieszać do ciasta.

Piec około 40 minut do 1 godziny 180 stopni (do suchego patyczka)



3 komentarze: