z mleczkiem kokosowym i chipsami szałwiowymi!
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i chipsami z szałwi
mała dynia
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżeczka masła
puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, imbir
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Dynię kroimy, skrapiamy oliwką z oliwek, solimy i wkładamy do pieca na około 40 minut 200 stopni. Cebulkę obieramy i dorzucamy na blaszkę z dynią. Obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę gotujemy do miękkości w 1 litrze wody razem z 2 listkami laurowymi i 3 ziarenka ziela angielskiego. Wywar solimy i pieprzymy i blendujemy. Dynie i cebulę wrzucamy do warzyw i dalej blendujemy. Dodajemy masło, mleko kokosowe. Gotujemy chwilkę. W razie potrzeby dodać trochę wody. Przyprawiamy.
Liście szałwi smażymy przez chwilkę na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz