czwartek, 12 września 2013

Zebra

ciacho w paski z polewą z białej czekolady i prażonymi orzechami laskowymi.





5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki oleju sezamowego
3 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
garść orzechów laskowych

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, oleje i wodę.
Ciasto przekładamy do dwóch misek. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
Boki tortownicy o średnicy 23cm smarujemy masłem i lekko obsypujemy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy 2 łyżki białego ciasta na środek tortownicy następnie 2 łyżki ciemnego ciasta na środek tortownicy i tak na zmianę.

Ciasto pieczemy 1 godzinę, 180 stopni

Czekoladę roztapiamy z mlekiem i masłem i polewamy ciasto, następnie posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami.

1 komentarz:

  1. Ciasto mojego dzieciństwa. Moja mama robiła je bardzo często :) Fajny pomysł z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń