czwartek, 26 września 2013

Pierogi z dynią

Koło dyni przejść obojętnie nie mogę, jest piękna a do tego smaczna w każdej postaci :) a pierogi mniam mniamm... z sosem śmietanowym





Ciasto:
280g  mąki
250ml gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła

Farsz:
1/2 małej dyni
1/2 sera pleśniowego typu blue
sól, pieprz, imbir

Sos:
200ml śmietanki 30%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz

Dynię włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny 200 stopni.
Masło rozpuścić we wrzącej wodzie i zalać mąkę. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić na gładką i elastyczną masę (jakieś 7min). W razie gdy ciasto będzie się kleiło podsypać mąką.
Ciasto odstawić na ok 30 minut i w tym czasie przygotować farsz.
Upieczoną dynię obrać ze skórki i zblendować z serem i przyprawić.
Ciasto rozwałkować wykroić kółka i nałożyć farsz (wyszło mi około 40 pierogów). Wrzucić na osoloną wrzącą wodę i gotować około 1-2 minuty.
Cebulkę , czosnek pokroić w kostkę i smażyć kilka minut. Dodać natkę pietruszki, zalać śmietanką, doprawić. Podgotować kilkanaście minut, do odparowania sosu.
Pierogi polać sosem!



2 komentarze: