piątek, 30 sierpnia 2013

Kremowy torcik z borówkami





Kremowy torcik z musem borówkowym (średnica 22cm)

mus z borówek:
250g borówek
około 3 łyżki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietanki 30%

krem:
370g serca mascarpone
220ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki rozpuszczonej w 30ml mleka
250g borówek

Borówki zagotowujemy z cukrem. Blendujemy i znowu podgrzewamy dodając rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Śmietankę ubijamy, wlewamy borówkowe puree i delikatnie mieszamy. Mus przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na kilka godzin.

Serek mascarpone, śmietankę, cukier puder ubijamy na sztywno. Wlewamy przestudzona żelatynę i borówki.
Krem nakładamy na stężały mus.
Schładzamy kilka godzin w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz