wtorek, 13 sierpnia 2013

Cynamonowe palmiery

dla tych co lubią cynamonowe klimaty. Ja uwielbiam. Chrupiące, pachnące cynamonem palmiery







Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Cukier łączymy z cynamonem i rozkładamy równomiernie na cieście. Ciasto posypujemy częścią cukru z cynamonem (składamy na pół taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę). Znowu posypujemy cukrem i każdą połowę składamy na pół.
Kroimy w 8 mm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie, posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią.
Pieczemy 200ºC około 15-20 minut (do zezłocenia)

3 komentarze:

  1. takie proste, a jakoś nigdy nie pomyślałam o tym, żeby zrobić wersję cynamonową ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie dawno ich nie jadłam! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń