i pączki pieczone, hymmm dobre choć jak dla mnie mało pączkowe a bardziej bułeczkowe :) Najlepsze na ciepło. Ale polecam! szczególnie dla tych co liczą kalorie
Przepis:
1 i 1/3 szklanki mleka
1 paczka suchych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej
szczypta soli
Suche drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i cukier, jajka. Mieszamy. Następnie mąka, sól i wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodajemy jeszcze trochę mąki. Ma być gładkie i elastyczne.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości) przykryte ściereczką.
Po tym czasie krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na ok 10mm. Wycinamy koła i dziurkę w środku. Rozkładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy 45 minut.
Pieczemy około 8-10 minut, 180 stopni
Ozdabiamy polewą (u mnie krówkowa) i obsypujemy posypką
Smacznych pączków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz