poniedziałek, 18 lutego 2013

Roladka truskawkowa

Za oknem wciąż zima a u nas truskawy i pyszna rolada biszkoptowa z kremem.




Przepis:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1/3 szklanki wody

Białka ubić na sztywną pianę i dodać stopniowo cukier, potem żółtka, mąkę i wodę.
Wylać na formę 38cmx38cm, na papier do pieczenia
Piec 200 stopni, 15 minut

Zaraz po wyciągnięciu z pieca ściągnąć papier do pieczenia i zrolować delikatnie przez ściereczkę. Poczekać aż ostygnie, rozwinąć i nałożyć krem.

Krem truskawkowy:
1 opakowanie serka mascarpone
200ml śmietanki 30% 
4 łyżeczki konfitury truskawkowej
cukier
kilka truskawek (pokrojonych w kostkę)

Serek połączyć z konfiturą. Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier, przełożyć do serka, krótko zmiksować i dodać truskawki.

Pycha!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz