poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta z gruszką i białą czekoladą

Lekki deser na upalne dni! ufff gorącoo




Tarta z gruszką i białą czekoladą

ciasto:
100g masła
250g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 jajko

Wszystkie składniki wyrobić i schłodzić w lodówce 2 godziny. Wyłożyć formę do tarty (nasmarowana masłem). Ponakłuwać widelcem.
Piec 25 minut 200 stopni

200ml śmietanki 30%
1 jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
100g białej czekolady

+ 2 gruszki

Śmietankę wymieszać z jajkiem, mąką, cukrem. Białą czekoladę połamać i wrzucić do masy. Gruszki pokroić w ćwiartki.

Na podpieczony i lekko wystudzony spód tarty nałożyć gruszki i zalać masą.

Piec 40 minut, 180 stopni

wtorek, 23 lipca 2013

Jagodzianki

domowe, pyszne!




Ciasto:
1 i 1/3 szklanki maki
1 jajko
4 łyżek oleju
1/2 paczka suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru



Wodę podgrzewamy w rondelku dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na chwilę, do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny (do podwojenia objętości).Rozwałkowujemy ciasto, nakładamy jagody zmieszane z cukrem trzcinowym, zalepiamy. Obsypujemy cukrem.

Pieczemy 20-30 minut 180 stopni

Ink Gallery

Tatuaże i piercing - Salon fryzjerski - Katowice. Najlepsze studio w mieście już otwarte :)