wtorek, 9 lipca 2013

Tarta z kurkami





Tarta z kurkami

spód (28cm):
250g mąki
125g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól

Wszystkie składniki szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nasmarować formę masłem, lekko oprószyć bułką tartą i wylepić ciastem.

Piec 20 minut 190 stopni

Farsz:
kurki
pierś z kurczaka
200ml śmietany 18%
1 jajko
kostka sera żółtego
groszek zielony
sól, pieprz, rozmaryn


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. W osobnym garnuszku podsmażyć kurki na maśle z lekką ilością soli i garścią świeżego tymianku.
Na podpieczony spód wyłożyć kurki, kurczaka i groszek. Wszystko zalać śmietanową masą i wyłożyć resztę żółtego sera.
Zapiekać 40 minut, 180 stopni


Kostkę sera zetrzeć i wymieszać 1/2 kostki w misce z jajkiem, śmietaną, solą i pieprzem.



1 komentarz: