Tarta z kurkami
spód (28cm):
250g mąki
125g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól
Wszystkie składniki szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nasmarować formę masłem, lekko oprószyć bułką tartą i wylepić ciastem.
Piec 20 minut 190 stopni
Farsz:
kurki
pierś z kurczaka
200ml śmietany 18%
1 jajko
kostka sera żółtego
groszek zielony
sól, pieprz, rozmaryn
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. W osobnym garnuszku podsmażyć kurki na maśle z lekką ilością soli i garścią świeżego tymianku.
Na podpieczony spód wyłożyć kurki, kurczaka i groszek. Wszystko zalać śmietanową masą i wyłożyć resztę żółtego sera.
Zapiekać 40 minut, 180 stopni
Kostkę sera zetrzeć i wymieszać 1/2 kostki w misce z jajkiem, śmietaną, solą i pieprzem.
mmmm kurki <3
OdpowiedzUsuń