domowe, pyszne!
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki maki
1 jajko
4 łyżek oleju
1/2 paczka suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
Wodę podgrzewamy w rondelku dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na chwilę, do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny (do podwojenia objętości).Rozwałkowujemy ciasto, nakładamy jagody zmieszane z cukrem trzcinowym, zalepiamy. Obsypujemy cukrem.
Pieczemy 20-30 minut 180 stopni
Witam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie u Ciebie.Jagodzianki wyglądają wyśmienicie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie Zosia.
http://galeriazosi.blogspot.com/