Tarta z gruszką i białą czekoladą
ciasto:
100g masła
250g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
Wszystkie składniki wyrobić i schłodzić w lodówce 2 godziny. Wyłożyć formę do tarty (nasmarowana masłem). Ponakłuwać widelcem.
Piec 25 minut 200 stopni
200ml śmietanki 30%
1 jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
100g białej czekolady
+ 2 gruszki
Śmietankę wymieszać z jajkiem, mąką, cukrem. Białą czekoladę połamać i wrzucić do masy. Gruszki pokroić w ćwiartki.
Na podpieczony i lekko wystudzony spód tarty nałożyć gruszki i zalać masą.
Piec 40 minut, 180 stopni
super przepis, dzięki.
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem jak piekłam nie zachowałam procedury z braku czasu i nie chłodziłam przez 2 godziny.
Teraz schłodziłam...........i sie zastanawiam po co to chłodzenie. Ciasto stwardniało, musiałam uzyc tarki.
więc będe piekła tak jak za pierwszym razem
Wszystkiego najsmaczniejszego:)
I ja tak robie🙂
UsuńDodaje też pudełko mascarpone do śmietanki i czekolady już ostudzonych.
Dzięki za przepis.