A na deser marchewkowe z cynamonem, pomarańczą i migdałami. Pachnie świętami, to co czas na pierniczki :)
przepis:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2/3 szklanki oleju
1 szklanka startej marchewki (drobne oczka)
1/2 szklanki soku z pomarańczy i cytryny
rodzynki
3/4 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
krem:
200g serka (np philadelphia)
1/3 szklanki cukru
kilka kropel soku z cytryny
migdały
W misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę, cynamon, sól, czekoladę (pokrojoną w drobną kostkę). W drugiej utrzeć jajka z cukrem, dodać olej, sok. Wlać do mieszanki mąkowej, na końcu dodać marchewkę i rodzynki.
Piekłam 55 minut, 180 stopni(okrągła tortownica 23 cm)
Krem zmiksować i wyłożyć na ostudzone ciasto. Migdały prażyć i posypać na krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz