sobota, 15 grudnia 2012

Pierniczki migdałowe

już zrobione kilka dni temu, teraz grzecznie leżakują a my czekamy aż zmiękną. Kolejna odsłona już w ubrankach :)





75g masła
250g miodu
125g cukru
400g mąki
100g mielonych migdałów
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego

Stopić masło, miód, cukier - przestudzić i wlać do miski. Dodać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, olejek i jajko. Ciasto wyrobić i odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny. Po tym czasie rozwałkować (0,5cm) i wyciąć pierniczki.

Piec na papierze do pieczenia 200 stopni ok 15-18 minut do zrumienienia

Pierniczki miękną po około 2 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz