środa, 5 grudnia 2012

Tarta pieczarkowa

Co tu dużo pisać uwielbiam każdy rodzaj, czy to na słodko czy słono :)




przepis:
spód tarty od jakiegoś czasu ten sam
250 g mąki
125 g masła zimnego
1 żółtko
3 łyżki wody
odrobina soli

Zagniatamy dość szybko i wstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie smarujemy formę masłem, obsypujemy bułką tarta bądź mąką i wylepiamy formę (28cm).
Pieczemy sam spód 20 minut 200 stopni

farsz
30 dag pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 jajka
1 pierś z kurczaka
pół puszki kukurydzy
kubeczek śmietany 18%
ser

Podsmażamy pokrojone pieczarki z cebulką, pod koniec dodajemy potarta marchewkę na grubych oczkach. Następnie smażymy pierś z przyprawami (sól, pieprz, papryka, czosnek). Jajka roztrzepujemy z śmietaną i dodajemy trochę sera startego + sól, pieprz, curry.
Na podpieczoną tartę wykładamy pieczarki, cebulkę, marchewkę, pokrojoną drobno pierś z kurczaka, kukurydzę. Zalewamy masa śmietanową i posypujemy resztą startego sera.

Pieczemy 40 minut 180 stopni

Mniammmmm!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz