sobota, 18 maja 2013

Rabarbarowe z kruszonką






Ciasto ucierane z rabarbarem, rodzynkami i kruszonką. Wilgotne i bardzo, bardzo maślane. 

200g masła
szczypta soli
160g cukru
4 jaja
200g maki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

800g rabarbaru
garść rodzynek
3/4 szklanki cukru
cynamon

kruszonka:
150g mąki, 100g masła, 50g cukru pudru

Masło ucieramy na jasną puszystą masę i dodajemy cukier, sól. Ubijając dodajemy jajka (jedno po drugim) i mąki z proszkiem.
Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kostkę. Podsmażamy na maśle z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki. Odcedzamy nadmiar soku

Składniki na kruszonkę łączymy.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, na to rabarbar i kruszonka.


Piec ok 45 minut 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz