niedziela, 26 maja 2013
Truskawkowy sernik na zimno
Biszkopt:
2 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy mąki i wodę.
Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i obsypane bułka tartą.
Pieczemy 30 minut 180 stopni
Studzimy biszkopt i przygotowujemy galaretkę truskawkową.
Masa:
500g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady białej (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
+ około 300g truskawek
Kremówkę ubijamy dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie serek i roztopioną czekoladę - miksujemy n a najniższych obrotach miksera.
Wykładamy na ostudzony blat biszkoptowy, następnie układamy truskawki przecięte w pół i zalewamy galaretką (lekko stężoną).
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz