niedziela, 26 maja 2013

Truskawkowy sernik na zimno


Biszkopt:
2 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody

Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy mąki i wodę.
Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i obsypane bułka tartą.

Pieczemy 30 minut 180 stopni

Studzimy biszkopt i przygotowujemy galaretkę truskawkową.

Masa:
500g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady białej (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)

+ około 300g truskawek

Kremówkę ubijamy dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie serek i roztopioną czekoladę - miksujemy n a najniższych obrotach miksera.
Wykładamy na ostudzony blat biszkoptowy, następnie układamy truskawki przecięte w pół i zalewamy galaretką (lekko stężoną).
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz