wtorek, 28 maja 2013
Tarta z botwinką
Ciasto (forma 26cm):
250g mąki
125g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól
Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
Wylepić formę nasmarowaną masłem i popiec 20 minut, 200 stopni
W tym czasie przygotować farsz.
2 pęczki botwinki
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
ser żółty
kubeczek śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz, papryka
Botwinkę pokroić razem z łodygami i liśćmi-podsmażyć na maśle, dodać startą marchewkę i pietruszkę. Poddusić. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty.
Jajka wymieszać z śmietaną, starym żółtym serem i przyprawami. Wyłożyć na farsz.
Zapiekać 40 minut, 180 stopni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz