wtorek, 28 maja 2013

Tarta z botwinką








Ciasto (forma 26cm):
250g mąki
125g masła
1 żółtko
3 łyżki wody
sól

Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
Wylepić formę nasmarowaną masłem i popiec 20 minut, 200 stopni

W tym czasie przygotować farsz.
2 pęczki botwinki
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki

ser żółty
kubeczek śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz, papryka

Botwinkę pokroić razem z łodygami i liśćmi-podsmażyć na maśle, dodać startą marchewkę i pietruszkę. Poddusić. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty.

Jajka wymieszać z śmietaną, starym żółtym serem i przyprawami. Wyłożyć na farsz.

Zapiekać 40 minut, 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz