poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mazurek

migdałowo-kokosowy zagościł w tym roku na naszym stole. Ma chrupiącą skorupkę na wierzchu i jest bardzo bardzo słodki ale takie właśnie są mazurki :)






Przepis:
ciasto
100g migdałów zmielonych na mąkę
50g kokosu
150g masła
150g cukru
4 białka
aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa
4 żółtka
150 g cukru
pół łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały, kokos, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło i aromat. Ubitą pianę dodać do miski i wymieszać na niskich obrotach miksera. Przełożyć na blachę (40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut 170 stopni

Żółtka ubijamy z cukrem na pulchną masę, pod koniec dodajemy mąkę.
Po 30 minutach nakładamy polewę na ciasto i pieczemy jeszcze około 5-7 minut.

Mazurka kroimy ciepłego wtedy mniej popęka skorupka!

1 komentarz:

  1. Witam. W przepisie na ciasto nie podano ilości mąki. Chyba, że jest bez.

    OdpowiedzUsuń