Smacznych Świąt i w końcu wiosny :)
Przepis:
200g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki 30% (płynnej)
1 łyżka soku z cytryny
polewa:
1/3 szklanki śmietanki 30%
150g czekolady białej
2 łyżki cytryny
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy połowę mąk i połowę śmietanki. Miksować, następnie dodać resztę mąk i śmietanki i cytrynę.
Piec w okrągłej formie min 22 średnica, 180 stopni około 40 minut (do suchego patyczka)
Wszystkie składniki na polewę wrzucić do garnuszka i podgrzać do połączenia składników. Odczekać około godziny aż polewa zgęstnieje i polać babkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz