biszkopt (2 blaty, 26cm):
6 jajek
180g cukru
140g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i mąki.
Tortownicę wyłożyć papierem.
Piec ok 30-40 minut (do tzw suchego patyczka)
Biszkopt ostudzić i przeciąć na 2 blaty.
masa:
500g serka mascarpone
150ml śmietanki 30%
100g cukru pudru
+ 160ml mocnej kawy do nasączania blatów i pół gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach
Kremówkę ubić, dodać cukier i serek mascarpone.
Układać warstwami: biszkopt nasączony kawą, krem, starta czekolada, biszkopt nasączony kawą, krem i starta czekolada
Schłodzić ok 3 godzin w lodówce.
Mniammmm :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz