piątek, 5 kwietnia 2013

Tort tiramisu



biszkopt (2 blaty, 26cm):
6 jajek
180g cukru
140g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i mąki.
Tortownicę wyłożyć papierem.

Piec ok 30-40 minut (do tzw suchego patyczka)
Biszkopt ostudzić i przeciąć na 2 blaty.

masa:
500g serka mascarpone
150ml śmietanki 30%
100g cukru pudru

+ 160ml mocnej kawy do nasączania blatów i pół gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach

Kremówkę ubić, dodać cukier i serek mascarpone.

Układać warstwami: biszkopt nasączony kawą, krem, starta czekolada, biszkopt nasączony kawą, krem i starta czekolada
Schłodzić ok 3 godzin w lodówce.

Mniammmm :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz