czwartek, 11 kwietnia 2013

Domowa czekolada

jako, że jutro świętujemy Dzień Czekolady postanowiłam odgrzebać mój rodzinny przepis. Mniammmm





Do zrobienia domowej czekolady potrzebujemy:
1 paczkę mleka w proszku
4 łyżki kakao (w tym 1 łyżka ciemnego)
250g masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
pół szklanki wody
bakalie (ja dodałam 100g orzechów laskowych)

Do mleka w proszku dodajemy kakao i dokładnie mieszkamy. Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę rozpuszczamy i wlewamy do mleka w proszku. Dokładnie mieszamy, dodajemy bakalie. Wykładamy na talerze. Czekoladę najlepiej włożyć do lodówki na 2-3 godzinki do zastygnięcia.

Smacznegoooo!

2 komentarze:

  1. Paczkę czyli 400g?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę odpowiedzieć czy paczka 400g czy 500g, bo to zasadnicza różnica

    OdpowiedzUsuń