niedziela, 2 lutego 2014

Tort kokosowy

z czekoladowym biszkoptem, waniliowym kremem i prażonym kokosem. A może na walentynki upieczesz ? :):):)





Biszkopt (tortownica 23cm):
4 jajka
130g cukru
100g mąki pszennej minus 2 łyżki
30g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
+ syrop rumowo-czekoladowy

Krem:
250g serka mascarpone
100ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki syropu waniliowego

dodatkowo:
50g wiórków kokosowych

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka. Odmierzamy 100g mąki pszennej i odejmujemy 2 łyżki. Obie mąki i kakao wysypujemy do masy jajecznej i krótko, na niskich obrotach miksujemy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Pieczemy 170 stopni 30 minut

Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, cukier puder i syrop waniliowy.

Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Syrop rumowo-czekoladowy mieszamy z niewielką ilością wody i nasączamy biszkopty. 3/4 kremu rozsmarowujemy na pierwszy blat, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nakładamy resztę kremu.
Wiórki kokosowe prażymy krótką chwilkę na patelni i ostudzone posypujemy wierzch.

1 komentarz: