sobota, 1 lutego 2014

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

ciasteczka dla fanów masła orzechowego, tak to ja :). Mięciutkie, orzechowe i... na jednym absolutnie nie można poprzestać :)





Składniki na około 38 ciasteczek:
140g masła
100g masła orzechowego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym. Dodajemy cukier, jajko i wanilię. Następnie mąkę i proszek, na końcu dodajemy płatki i mieszkamy łyżką. Ciasto bardzo gęste.
Formujemy kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego), układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy 15 minut 175 stopni

Po upieczeniu ciasteczka bardzo miękkie. Po ostudzeniu na zewnątrz lekko twardnieją ale pozostaje dalej miękki środek.

1 komentarz:

  1. właśnie są w piecu :) dziękuję za przepis. Najlepiej zaangażować w kulanie ciasteczek dzieciaczki, nawet te najmłodsze :)

    OdpowiedzUsuń