środa, 12 lutego 2014

Torcik z galaretką i kremem

na Walentynki i nie tylko. Biszkopt lekki, z nutą pomarańczy do tego pyszny krem waniliowy z kawałkami galaretki w środku a na wierzchu biała czekolada. Polecam






Biszkopt
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
1 budyń waniliowy
250g sera mascarpone

dodatkowo:
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 pomarańcza
3 batoniki typu milky way
1 tabliczka białej czekolady
50ml śmietanki kremówki

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody. Folią wyłożyć kwadratowe naczynie i wylać galaretkę. Pozostawić do stężenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie wmiksować mąki (krótko).
Przełożyć na blaszkę (ja użyłam silikonowego serca około 21cm x 20cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec 30 minut w 170 stopniach

Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka, pozostawić do ostudzenia. Serek zmiksować z budyniem do uzyskania jednolitej masy.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć sokiem z pomarańczy. Na biszkopt wyłożyć 3/4 kremu, galaretkę pokrojoną w kostkę. Drugi blat posmarować kremem od środka i dokleić do galaretki (aby się nie ślizgała). Górę biszkoptu nasączyć sokiem z pomarańczy.

Czekoladę z śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, chwilkę przestudzić i wylać na wierz biszkoptu. batoniki pokroić i ulżyć na wierzchu.


1 komentarz: