czyli bardzo słodka bomba kaloryczna. Kruchy spód, warstwa toffi, banany i bita śmietana
spód:
250g mąki
125g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
Wszystko szybko zagnieść i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec 180 stopni, 15 minut z przykryciem i ok 10 minut bez.
Na ostudzony spód wyłożyć masę toffi, pokrojone w plasterki banany (skropione sokiem z cytryny) i ubitą śmietanę 30% (ok 200ml)
Smacznegoooo!
środa, 30 stycznia 2013
wtorek, 22 stycznia 2013
poniedziałek, 21 stycznia 2013
niedziela, 20 stycznia 2013
piątek, 18 stycznia 2013
czwartek, 17 stycznia 2013
środa, 16 stycznia 2013
Baba piaskowa
nie jestem zwolenniczką babek ale . . . od czasu do czasu lubię. A ta jest dobra, mokra i szybka do zrobienia. nawet w chorobie :) a do tego szklanka kakao. Mniam
przepis:
5 jajek
1 szkl cukru
1 i 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
200g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, potem mąkę z proszkiem. Masa będzie bardzo gęsta. Ubijamy białka i dodajemy (delikatnie mieszając).
Pieczemy ok godziny (do suchego patyczka) 180 stopni
forma keksówka 27cm
przepis:
5 jajek
1 szkl cukru
1 i 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
200g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, potem mąkę z proszkiem. Masa będzie bardzo gęsta. Ubijamy białka i dodajemy (delikatnie mieszając).
Pieczemy ok godziny (do suchego patyczka) 180 stopni
forma keksówka 27cm
sobota, 12 stycznia 2013
środa, 9 stycznia 2013
niedziela, 6 stycznia 2013
Rafaello
biało na talerzu i ... za oknem ale nasypałooooo! to co jutro na sanki :)
Rafaello bez pieczenia na krakersach:
0,5l mleka
200g masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100g wiórków kokosowych
2 opakowania krakersów
garść płatków migdałowych
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukru waniliowego, dodać mąki i 1/2 szklanki mleka - zmiksować wszystko.
Resztę mleka zagotować z cukrem, na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować chwilkę. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać do budyniu. Na koniec dodać kokos.
Na blaszkę (30x25cm) wyłożyć: krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa
Posypać kokosem i płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce przez całą noc
Rafaello bez pieczenia na krakersach:
0,5l mleka
200g masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100g wiórków kokosowych
2 opakowania krakersów
garść płatków migdałowych
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukru waniliowego, dodać mąki i 1/2 szklanki mleka - zmiksować wszystko.
Resztę mleka zagotować z cukrem, na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować chwilkę. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać do budyniu. Na koniec dodać kokos.
Na blaszkę (30x25cm) wyłożyć: krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa
Posypać kokosem i płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce przez całą noc
piątek, 4 stycznia 2013
Szaro-bury klimat
a do tego zimny i z chorobami nie odpowiada mi wcale a wcale! hymm kryzys... zatem kilka słonecznych migawek
wtorek, 1 stycznia 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)