Takie jesienne bo za oknem pogoda nie rozpieszcza. Polewa czekoladowa, migdały, orzechy zdecydowanie poprawiają nastrój.
ciasto:
250 g masła
150 g mąki pszennej
4 jajka
220 g miodu
100 g mielonych migdałów
50 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
100 ml śmietanki 30%
100 g czekolady słodkiej i kilka kostek gorzkiej
1 łyżeczka masła
Masło utrzeć mikserem,dodać miód, jajka. W drugiej misce wymieszać suche składniki i dodawać po łyżce do masy miodowej.
Tortownicę (średnica 23cm) wyłożyć papierem,boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Piec około 50 minut 160 stopni
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietankę zagotować i dodać do czekolady, dodać masło. Dokładnie wymieszać i ciepłą rozsmarować na cieście
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz