wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto miodowe

Takie jesienne bo za oknem pogoda nie rozpieszcza. Polewa czekoladowa, migdały, orzechy zdecydowanie poprawiają nastrój.



ciasto:
250 g masła
150 g mąki pszennej
4 jajka
220 g miodu
100 g mielonych migdałów
50 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa
100 ml śmietanki 30%
100 g czekolady słodkiej i kilka kostek gorzkiej
1 łyżeczka masła

Masło utrzeć mikserem,dodać miód, jajka. W drugiej misce wymieszać suche składniki i dodawać po łyżce do masy miodowej.
Tortownicę (średnica 23cm) wyłożyć papierem,boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Piec około 50 minut 160 stopni

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietankę zagotować i dodać do czekolady, dodać masło. Dokładnie wymieszać i ciepłą rozsmarować na cieście


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz