poniedziałek, 18 listopada 2013

Karpatka

lubicie?



Ciasto:
1 szklanka wody
5 jajek
100g masła
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
0,5l mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
budyń śmietankowy

Wodę z masłem zagotować, mąkę z proszkiem wymieszać i dodać do gotującej wody. Gotować mieszając  około 5 minut (masa będzie bardzo gęsta). Ostudzić i wmiksować po 1 jajku. Ciasto podzielić na 2 części.
Wyłożyć na nasmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę (20cmx30cm).
Piec 20 minut 180 stopni (na złoty kolor)

Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać z mąką i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać mieszkankę proszkową. Chwilę gotować, ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń
Krem nałożyć na upieczony blat i przykryć drugim blatem. Obsypać cukrem pudrem

5 komentarzy:

  1. Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko lubimy ale kochamy.
    Uwielbiam to ciasto i krem obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho z niebiańskim kremem :-)

    OdpowiedzUsuń