niedziela, 16 czerwca 2013

Tort jagodowy

na słodki i upalny koniec wekeendu



Składniki na 6 blatów biszkoptowych (tortownica 26cm):
12 jajek
600g cukru
300g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając, następnie żółtka, mąki.
Podzielić na 6 części.

Tortownicę wyłożyć papierem, boki nasmarować masłem.
Piec każdy blat 20-22 minuty 160 stopni

Krem:
500ml śmietanki 30%
500ml serka mascarpone
pół słoika konfitury jagodowej
+ jagody do dekoracji

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i miksujemy krótko na niskich obrotach. Na końcu dodajemy konfiturę.
Ostudzone blaty przekładamy kremem, wierzch dekorujemy jagodami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz