wtorek, 11 czerwca 2013

Tarta z bezą i ... truskawką

ooo mniam! a za oknem znowu pada, wrrrrrr




Spód na formę 27cm:
230g mąki
130g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki wody
szczypta soli

nadzienie:
300g truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej

beza:
4 jajka
200 g cukru
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wszystko szybko wyrabiamy, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem.

Pieczemy 20 minut 180 stopni

Podpieczony i lekko przestudzony spód smarujemy konfiturą i układamy pokrojone truskawki.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i pod koniec ubijania mąkę. Wykładamy na truskawki.

Zapiekamy 20 minut 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz