ooo mniam! a za oknem znowu pada, wrrrrrr
Spód na formę 27cm:
230g mąki
130g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1,5 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie:
300g truskawek
3 łyżki konfitury truskawkowej
beza:
4 jajka
200 g cukru
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystko szybko wyrabiamy, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 20 minut 180 stopni
Podpieczony i lekko przestudzony spód smarujemy konfiturą i układamy pokrojone truskawki.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i pod koniec ubijania mąkę. Wykładamy na truskawki.
Zapiekamy 20 minut 180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz