wtorek, 4 czerwca 2013

Frittata ze szparagami

Uwielbiam szparagi, szczególnie zielone. Polecam, pyszne i szybkie danie.





szparagi zielone
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 pierś z kurczaka
3 jajka
pół kubeczka śmietanki 30%
pół kostki sera żółtego
sól, pieprz, bazylia

Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki i podgotowujemy w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi obieramy, odkrawamy twardą końcówkę, główki odcinamy i zostawiamy. Resztę łodygi kroimy w 2 cm kawałki i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy chwilę całość i dorzucamy odcedzone ziemniaki. Doprawiamy bazylią.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy śmietanę, starty żółty ser, sól, pieprz.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy masą jajeczną i układamy odcięte główki szparagów.

Pieczemy 180 stopni, około 30 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz