niedziela, 16 września 2012

Ucierane śliwkowe

z posypką kokosową obowiązkowo! Czyli jesień wkroczyła pełną parą a wraz z nią śliwki, wrzosy, wciąż ciepłe słońce, kasztany i kolorowe liście.




A ciacho, powiem tylko tyle: mniam i jakoś tak szybko znika :)

200g masła
szczypta soli
160g cukru
4 jaja
200g maki pszennej
40g maki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ja użyłam budyniu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600g śliwek

Utrzeć masło na jasną puszystą masę i dodać cukier, sól. Ubijając dodawać jajka (jedno po drugim). Dodać mąki z proszkiem.

Blachę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą/mąka przełożyć ciasto + śliwki (brzuszkami do dołu)
Rozłożyć kruszonkę:
150g mąki, 100g masła, 50g cukru, wiórki kokosowe (na oko :))

Piec ok 45 minut 175 stopni

Można posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz