środa, 5 września 2012

Dynia

czyli dziś w kolorze pomarańczowym. A na stole zupa krem z dyni z grzankami. Mniamm...




1 dynia ok 1-1,3kg
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
ziele angielskie, imbir, cynamon
sól, pieprz

kilka kromek chleba do grzanek

Marchewkę, pietruszkę, cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do 2 l wody. Gotujemy kolo 10 minut. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w kosteczkę, przyprawy (oprócz imbiru) i gotujemy do miękkości. W międzyczasie robimy grzanki.
Gdy warzywa są już miękkie wyciągamy ziele angielskie, blendujemy i dodajemy oliwę, imbir, sól, pieprz.
Smacznegooo!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz