po prostu biszkopt, najlepszy bo domowej roboty, a przy pieczeniu ... pachnie w całej kuchni. Do tego mleko albo kawa zbożowa. Idealny! Nawet Kot ... ma na niego chrapkę :)
A przepis banalnie prosty:
4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wody.
Białka ubić, dodać stopniowo cukier, jaja. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, dodać obie mąki i proszek, na końcu wodę. Krótko miksować.
Tortownicę o średnicy 26 cm (ja użyłam 23cm) wysmarować masłem i posypać mąką/bułką tartą.
Piec 180stopni 30 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, do wystygnięcia
i oto on:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz