sobota, 25 sierpnia 2012

Biszkopt

po prostu biszkopt, najlepszy bo domowej roboty, a przy pieczeniu ... pachnie w całej kuchni. Do tego mleko albo kawa zbożowa. Idealny! Nawet Kot ... ma na niego chrapkę :)

A przepis banalnie prosty:
4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wody.

Białka ubić, dodać stopniowo cukier, jaja. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze, dodać obie mąki i proszek, na końcu wodę. Krótko miksować.

Tortownicę o średnicy 26 cm (ja użyłam 23cm) wysmarować masłem i posypać mąką/bułką tartą.

Piec 180stopni 30 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, do wystygnięcia

i oto on:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz