czwartek, 22 stycznia 2015

Sernik kokosowy

mocno mocno kokosowy, lekko kwaskowy z nutą cytrynową. Zaliczam do ulubionych :)





Sernik kokosowy

1 kg sera
3 jajka
1 szklanka cukru
1 puszka mleczka kokosowego
3/4 szklanki wiórek kokosowych
kilka kropli olejku cytrynowego

spód:
100g ciasteczek owsianych
1 szklanka wiórek kokosowych
50g masła

dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji

Wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasteczka rozkruszyć dodać wiórki kokosowe i masło. Połączyć składniki i wylepić formę o średnicy 26cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser (użyłam z wiaderka na sernik) umieścić w misce i dodać mleczko kokosowe (tylko tą gęstą część), cukier, olejek cytrynowy i krótko zmiksować. Następnie dodać jajka - zmiksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Na końcu wrzucamy wiórki kokosowe i mieszamy.
Masę serową przekładamy na spód ciasteczkowy.

Pieczemy 160 stopni 1,5 godziny

Chłodzimy w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wkładamy do lodówki na noc.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do zbrązowienia i posypujemy sernik.



2 komentarze: