niedziela, 9 listopada 2014

Ciasto z jabłkami i sezamem

Ciasto z nadzieniem jabłkowym i nutą prażonego sezamu






Ciasto z jabłkami i prażonym sezamem

1 kostka masła (200g)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jabłek
3 łyżki sezamu

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, sezam prażymy (na suchej patelni do zarumienienia ziarenek). Jabłka obieramy i kroimy na kostkę - 1cm. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej jasnej masy (minimum 5 minut). Dodajemy proszek do pieczenia, pół mąki i pół rozpuszczonego masła. Miksujemy na niskich obrotach, następnie dodajemy resztę mąki i masła. Na koniec wsypujemy jabłka i sezam i mieszamy.

Przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczemy 55 minut 175 stopni

2 komentarze: