poniedziałek, 18 sierpnia 2014

American Pie

i polskie papierówki. Czy to koniec lata?!?! tak? już tak szybko, nie...



300g mąki pszennej
200g zimnego masła
100g cukru
2-3 łyżki zimnej wody
+ 2 kg jabłek

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę i cukier. Wyrobić, dodać wodę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, dusić z wodą cukrem i cynamonem około 10 minut. Przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej). Rozwałkować i przełożyć do formy (23-24cm). Ponakłuwać i posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka. Z reszty ciasta wykroić paski i ułożyć na jabłkach.

Piec 45minut 180 stopni


1 komentarz: