poniedziałek, 6 października 2014

Sernik cynamonowy z syropem klonowym

Jesień już na dobre zadomowiła się za oknem. Kolorowa, ciepła jesień tylko taką lubię a do tego sernik, który pachnie cynamonem!





Sernik cynamonowy z syropem klonowym

Kruchy spód:
200g mąki
100g masła
50g cukru
2-3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki szybko zagnieść i schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie wylepić tortownicę o średnicy 23cm. Ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 15-20 minut w 200 stopniach

Masa serowa:
750g twarogu na sernik
pól szklanki śmietany 30%
4 jajka
150ml syropu klonowego
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser przełożyć do miski i dodawać po 1 jajku, krótko miksując. Następnie dodać śmietanę, syrop klonowy, cukier - zmiksować. Dodać mąkę i cynamon i wymieszać.
Nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzyć.

Na podpieczony i lekko przestudzony spód wylać masę serową.

Piec w 150 stopniach około 90 minut

Ostudzić i schłodzić około 3 godzin w lodówce.

Wierzch:
50ml śmietanki kremówki
pół tabliczki czekolady mlecznej

Śmietankę lekko podgrzać i dodać do niej czekoladę. Wmieszać oba składniki, lekko przestudzić i polać wierzch sernika.

1 komentarz:

  1. Mmm, cudowny ten sernik, musiał pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń