niedziela, 25 maja 2014

Ucierane ciasto z truskawkami

to takie ciasto, które otwiera sezon słoneczny, sezon na truskawki i inne pyszności owocowe. To takie ciasto, do którego na pewno wrócę:)





100g masła
1 i 1/3 szklanki maki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg truskawek lub innych owoców

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ucierając dalej. Następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, na górę układamy truskawki (przecięte na pół, rozcięciami ku górze).

Pieczemy 45 minut 180 stopni, do tzw suchego patyczka

3 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wygląda z tymi czerwoniutkimi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń