niedziela, 15 lipca 2012

Tarta ze szpinakiem

Uwielbiam je robić, jeść ... a wyglądają przepięknie!



spód - 250g mąki, 125g masła, 1 żółtko, 3 łyżki wody, odrobina soli
Wszystkie składniki zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki.
Formę do tarty (28cm) wysmarować masłem i bułką tarta i wylepić ciastem.
Podpiec 20 minut 200 stopni


W tym czasie przygotowujemy farsz: 
szpinak mrożony z papryką, startą marchewką (2 sztuki) poddusić na patelni, jak ostygnie dodać 1 jajko.
Pierś z kurczaka podsmażyć, pokroić w kosteczkę drobną i dodać do farszu szpinakowego.
Zetrzeć ser i zmieszać z 2 jajkami i mlekiem, dodajemy przyprawy (sól i curry).


Na podpieczony spód układamy warstwę szpinakową a następnie serową.
Pieczemy około 40 minut, 180 stopni



i jeden kot a raczej kotka!

2 komentarze: