piątek, 27 lipca 2012

Chlebek bananowy

i historia pewnego Misia.
A co do chlebka to w końcu udało się go sfotografować . . .  uff. Było już kilka prób ale tak szybko znikał, że nawet migawka nie nadążała za nim :)
Polecam jest przepyszny!



A to przepis:
175g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 150g cukru, 2 jajka, 125g masła, 4 małe banany, 100g rodzynek, cukier waniliowy


Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Wymieszać w misce mąkę z sodą i proszkiem. Masło rozpuścić i ostudzić, dodać cukier i zmiksować. Dodać jajka i rozgniecione banany. Zawartość drugiej miski z mąką wsypać i zmiksować. Na koniec dodać rodzynki.
Formę (keksówkę) wysmarować masłem i obsypać bułką.


Piekarnik nagrzać i piec 180 stopni około 1 godziny







2 komentarze:

  1. uwielbiam chlebek bananowy! choć - bez dodatku rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z rodzynkami czy bez bananowe the best! haha nawet się zrymowało :)

      Usuń