i kawa - UMILACZE dzisiejszego poniedziałkowego PORANKA!
Szarlotka sypana, robi się ją błyskawicznie, z chrupiącą skórką na wierzchu i miękkim, wilgotnym środkiem.
Przepis:
1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kaszy manny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, cynamon
3/4 kostki masła (ok 170g)
Mąkę, cukier, kasze, proszek do pieczenia - mieszamy i dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i zetrzeć na grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników i nałożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Następnie kolejne warstwy (ostatnia to sucha).
Masło zetrzeć na grubych oczkach i równomiernie posypać ba wierzchu.
Piec 180 stopni ok 60 minut
UWAGA! pod spód podłożyć większą formę bo może wyciekać sok!
uwielbiam sypaną! ależ dawno jej u nas nie było :))
OdpowiedzUsuńA ja pierwszy raz ale już ją polubiłam bardzo!
OdpowiedzUsuń