poniedziałek, 27 lutego 2012

Szarlotka

i kawa - UMILACZE dzisiejszego poniedziałkowego PORANKA!
Szarlotka sypana, robi się ją błyskawicznie, z chrupiącą skórką na wierzchu i miękkim, wilgotnym środkiem.




Przepis:
1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kaszy manny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, cynamon
3/4 kostki masła (ok 170g)


Mąkę, cukier, kasze, proszek do pieczenia - mieszamy i dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i zetrzeć na grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników i nałożyć połowę jabłek i posypać cynamonem. Następnie kolejne warstwy (ostatnia to sucha).
Masło zetrzeć na grubych oczkach i równomiernie posypać ba wierzchu.


Piec 180 stopni ok 60 minut


UWAGA! pod spód podłożyć większą formę bo może wyciekać sok!

2 komentarze:

  1. uwielbiam sypaną! ależ dawno jej u nas nie było :))

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja pierwszy raz ale już ją polubiłam bardzo!

    OdpowiedzUsuń