wtorek, 17 listopada 2015

Sernik orzechowy

Październik minął szybko, słońca brak, zimno, pada no tak listopad! no to co sernik :) z orzechową kruszonką




Sernik z orzechowym krokantem (tortownica 26cm)

Spód:
paczka ciastek owsianych
50g masła

Masa serowa:
1 kg sera
5 jajek
100 ml śmietanki kremówki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropel olejku rumowego

krokant orzechowy:
1 szklanka orzechów laskowych
poł szklanki cukru
50 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasteczka rozkruszamy, masło roztapiamy i wszystko razem łączymy. Spód ciasteczkowy wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy i wkładamy do lodówki. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na pulchną masę, dodajemy ser, śmietankę, cukier waniliowy, cynamon  i olejek rumowy i szybko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z masą serową.

Spód ciasteczkowy zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 180 stopni przez pierwsze 30 minut i kolejne 30 minut zmniejszamy do 160 stopni.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Orzechy łupiemy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier i orzechy. Smażymy tak długo aż cukier się rozpuści a orzechy pokryją karmelową skorupką.
Posypujemy wierzch sernika.


1 komentarz: