sobota, 20 grudnia 2014

Keks czekoladowo morelowy

Świąteczny keks z morelami zatopionymi w czekoladowym cieście





Keks

120g mąki
2 łyżki kakao
125g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
100g czekolady mlecznej
100 g moreli
kilka kropli aromatu waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Morele pokroić i obtoczyć w pół łyżki mąki. Mąkę, kakao i proszek wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajka, jedno po drugim i ekstrakt waniliowy. Czekoladę roztopić i dodać do masy.
Suche składniki wsypać do masy czekoladowej i wymieszać, dodać morele.

Piec 70 minut w 170 stopniach (po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni)



5 komentarzy: